Amsterdam e.o.

JOVD Amsterdam e.o. roept gemeentebestuur Amsterdam dringend op: Stel erfpacht deadline alsnog uit!

De JOVD Amsterdam e.o. roept het gemeentebestuur op de deadline voor de nieuwe erfpachtregeling te verlengen met tenminste een jaar. Volgens Cesar van Rooij, bestuurslid bij de JOVD Amsterdam e.o., zijn er nog teveel dingen onduidelijk en moet de gemeente eerst haar zaken op orde hebben voordat de nieuwe regeling in kan gaan.

JOVD Amsterdam e.o. roept gemeentebestuur Amsterdam dringend op: Stel erfpacht deadline alsnog uit!

Per 1 januari vervallen de relatief gunstigere voorwaarden en zal wonen in Amsterdam, voornamelijk voor de mensen die de erfpacht nog niet hebben afgekocht, nog veel duurder worden dan het al is. Berend van den Bosch, voorzitter bij de JOVD Amsterdam e.o., neemt het de gemeente kwalijk een regeling in te laten gaan die niet volledig te begrijpen is voor haar inwoners. Hij heeft vooral kritiek op de methode waarop de gemeente de erfpacht berekent. Van den Bosch: een waardebepaling moet te allen tijden te begrijpen en controleren zijn. Hij stelt: ‘als zelfs de Rekenkamer concludeert dat de methode lastig te begrijpen is, hoe verwacht de gemeente dan dat dit voor de huiseigenaar is?’.

Dat minder dan de helft van de erfpachters een aanvraag heeft gedaan, geeft aan dat de regeling en de financiële gevolgen nog te onduidelijk zijn. De Amsterdammer moet dan ook extra tijd krijgen om zich hierin te verdiepen. In de tussentijd kan de gemeente zelf ook haar zaken op orde krijgen. Van Rooij stelt: het kan toch niet zo zijn dat de burger gedwongen wordt voor 1 januari een aanvraag te doen en anders voor duizenden euro’s het schip ingaat, terwijl de gemeente er vervolgens wel een jaar over kan doen om een concreet aanbod te doen?

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —