Amsterdam e.o.

JOVD Amsterdam eist aftreden burgemeester Halsema 

Het is niemand ontgaan dat wereldwijd wordt gedemonstreerd tegen racisme en excessief politiegeweld. Alhoewel de JOVD Amsterdam zich volledig kan vinden in het kernprincipe van de demonstraties, namelijk gelijke behandeling van het individu, betreuren wij het optreden van burgemeester Femke Halsema ten zeerste. De Amsterdamse JOVD zegt daarom het vertrouwen in burgemeester Halsema op en eist dat zij aftreedt. Volgens Cesar van Rooij, bestuurslid bij de JOVD Amsterdam, heeft Halsema willens en wetens een onacceptabel risico met de volksgezondheid genomen en is hiermee tekortgeschoten in een van haar belangrijkste plichten als burgemeester. 

JOVD Amsterdam eist aftreden burgemeester Halsema 

Ondanks dat Nederland al maanden tegen de verspreiding van corona vecht, de zorg met man en macht elke dag strijdt, ondernemers kopje onder gaan en ouderen in verpleeghuizen niet bezocht mogen worden, gaf Halsema afgelopen maandag toestemming voor een grootschalige demonstratie. Volgens Halsema kon die plaatsvinden aangezien de politie en gemeente slechts 250 tot 300 mensen verwachtten en anderhalve meter afstand houden mogelijk was. Ondanks dat de oproep om te komen demonstreren massaal op social media was verspreid en er meerdere signalen waren dat een te groot aantal mensen aanwezig zou zijn, mocht de demonstratie toch doorgaan en werden geen aanvullende maatregelen getroffen. Van een burgemeester wordt verwacht, hoe belangrijk en terecht de boodschap achter de demonstratie ook is, om zich nooit te bemoeien met de inhoud van een demonstratie en dat onder andere de veiligheid van de Amsterdammer leidend is in de besluitvorming. Aangezien Halsema aangaf de demonstratie erg belangrijk te vinden en zelf aanwezig was met een button ter herdenking van de afschaffing van de slavernij, kan geconcludeerd worden dat zij de demonstratie niet neutraal heeft beoordeeld.
Volgens Van Rooij, die zelf volledig achter de boodschap van de demonstratie staat, zijn de acties van Halsema niet uit te leggen aan Amsterdammers die zich wel aan de regels houden en dagelijks de gevolgen ervaren van de coronamaatregelen. Door bewust de regels aan haar laars te lappen heeft zij een onverantwoord risico genomen en een klap in het gezicht van deze grote groep mensen uitgedeeld. Naast het feit dat er een reële kans is dat corona zich door de bijeenkomst verder heeft kunnen verspreiden, en hierdoor mogelijk eerdere maatschappelijke inspanningen in de strijd tegen corona teniet worden gedaan, zullen alle uitgeschreven boetes die vanaf nu worden uitgedeeld in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. Er zijn immers welgeteld nul demonstranten die gisteren een boete hebben gekregen en wanneer de overheid in haar vervolgingsbeleid burgers niet gelijk behandelt, is er sprake van willekeur en wordt het recht op vervolging ontzegd.
Eerdere bestuurlijke dwalingen daargelaten, kan op basis van bovengenoemde punten niet anders geconcludeerd worden dan dat de geloofwaardigheid van deze burgemeester ernstig is gereduceerd. Haar verantwoordelijkheid nemen en aftreden is daarom de enige juiste keuze.

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —