Amsterdam e.o.

JOVD Amsterdam: Erken samenwonende studenten ook als huishouden

De Amsterdamse JOVD pleit voor het erkennen van studentenhuizen als huishouden zolang de COVID-19 noodverordening geldt. Volgens Cesar van Rooij, bestuurslid bij de JOVD Amsterdam, voldoen samenwonende studenten ook aan de criteria van een huishouden en sluit de huidige noodverordening niet aan op de praktijk.

JOVD Amsterdam: Erken samenwonende studenten ook als huishouden

Met bijna 64.000 woonachtige studenten kan Amsterdam zich een heuse studentenstad noemen. Veel van deze studenten zijn mede vanwege de torenhoge huurprijzen en een chronisch tekort aan woonruimte gedwongen om met meerdere mensen een woning te delen. Net als een gezin dezelfde ruimtes gebruikt om te douchen en te koken, doet een studenten-huishouden dit ook. Door de vaak kleine ruimtes is het in beide gevallen praktisch onmogelijk om de gewenste afstand te bewaren. Als het gezin echter met dezelfde woonsituatie naar buiten gaat, is er niks aan de hand. Zij worden immers als huishouden erkent. Wanneer samenwonende studenten precies hetzelfde doen, overtreden zij de corona maatregelen en hebben zij een groot probleem.

Naast een boete van 390 euro krijgen zij namelijk ook een strafblad. Door deze aantekening is de kans op het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag vrijwel nihil. Zonder deze verklaring kunnen studenten een baan op hun buik schrijven - met alle financiële gevolgen van dien. De afgelopen periode zijn tientallen samenwonende studenten in de stad beboet. Volgens Van Rooij moeten studenten die de regels overtreden, maar niet kunnen aantonen samen te wonen, net als ieder ander behandeld worden die een noodverordening overtreedt. Studenten mogen echter niet de dupe worden van ondoordacht en scheef beleid. Hij pleit er dan ook voor dat veiligheidsregio Amsterdam samenwonende studenten erkent als huishouden en dat de uitgedeelde boetes worden teruggedraaid.

Namens het bestuur van de JOVD Amsterdam
Cesar van Rooij bestuurslid Politiek en Voorlichting

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —