Amsterdam e.o.

JOVD Amsterdam: Geef Amsterdamse horecaondernemers letterlijk en figuurlijk meer ruimte

De Amsterdamse JOVD pleit voor maatwerk per wijk waarbij wordt gekeken welke ruimtes kunnen worden ingezet om de capaciteit van de horeca te maximaliseren gedurende de anderhalvemetersamenleving. Volgens Cesar van Rooij, bestuurslid bij de JOVD Amsterdam, is de kans groot dat wanneer er geen aanvullende maatregelen worden getroffen, er nog meer horecaondernemers de deuren zullen moeten sluiten.

JOVD Amsterdam: Geef Amsterdamse horecaondernemers letterlijk en figuurlijk meer ruimte

Nu de horeca officieel per 1 juni weer open mag, is het met de anderhalve meter passen en meten. Beschikbare binnenruimtes moeten worden ingericht op maximaal 30 personen en buitenruimtes worden zo ingericht dat er zoveel mogelijk gasten kunnen worden ontvangen. Naast dat horecaondernemers voor praktische uitdagingen komen te staan, zijn de financiële uitdagingen nog veel groter. Na al twee maanden geen of een minimale omzet te hebben gedraaid, zullen zij namelijk ook de aankomende maanden structureel minder klanten kunnen ontvangen. Volgens Van Rooij zullen voornamelijk de horeca die beperkt terrasruimte hebben, of vanwege  binnenruimte slechts een klein aantal gasten kunnen ontvangen, als bosjes omvallen wanneer ondernemers niet meer ruimte krijgen.

Volgens Van Rooij kan de gemeente per wijk kijken welke pleinen en/of straten beschikbaar kunnen worden gesteld voor terrasruimte. De gemeente dient hierbij mee te nemen dat de reguliere invulling van het gebruik van de ruimte niet onevenredig belemmerd wordt. De ruimte die beschikbaar wordt gesteld, dient in overleg met de betreffende ondernemers zo eerlijk als mogelijk verdeeld te worden.  Met deze aanpak zou de gemeente ervoor kunnen kiezen om grotere ruimtes zoals de Nieuwmarkt, het Museumplein of de Dam beschikbaar te stellen. Van Rooij verwacht dat met dit voorstel meer banen behouden kunnen blijven en dat de kans groter wordt dat Amsterdammers ook na de coronacrisis hun favoriete spots kunnen blijven bezoeken.

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —