Friesland

Laat forum zijn democratie bewijzen

Wat een verpletterende uitslag van de verkiezingen vorige week woensdag. Landelijk, maar zeker ook provinciaal.

Laat forum zijn democratie bewijzen

De huidige coalitie is in Friesland haar zetels kwijt en er zal gepuzzeld moeten worden op zoek naar een nieuwe meerderheid. JOVD Friesland is blij met de vele ‘rechtse’ stemmers en ziet mogelijkheden voor een coalitie.

Al snel is het vrij duidelijk dat sommige partijen ideologisch lastig bij elkaar passen. Christendemocratie en het sociaaldemocratie zijn twee puzzelstukjes uit een andere puzzel. De vorige coalitie was ideologisch ook niet de makkelijkste. De SP in een combinatie met het CDA en de VVD was niet de meest voor de hand liggende optie.

Ideologisch weten wij natuurlijk vrij weinig van het Forum voor Democratie. Zoals wij het interpreteren ligt FvD in de rechts-conservatieve hoek. Dit is natuurlijk gebaseerd op de punten die de partij online heeft gezet en het landelijk optreden van de partij tot nu toe.

De economische agenda van de FvD komt overeen met die van de vorige coalitiepartijen, die nu nog een reële kans maken op deelname. Die economische agenda is wat de lokale JOVD betreft goed voor Friesland, een provincie die sterke economische sectoren – zoals de melkveehouderij en toerisme – heeft. Sectoren die gebaat zijn bij een goed en sterk economisch beleid.

Het Forum voor Democratie is natuurlijk nog nieuw en heeft nog geen bestuurlijke ervaring als partij, maar het CDA, de VVD en de FNP konden al samenwerken met de SP, dan moet dat met FvD ook zeker kunnen. Het zou geen reden moeten zijn om niet open te staan voor een samenwerking en Forum de daad bij het woord te laten voegen.

De vorige coalitie was al de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de Partij van de Arbeid niet in het college zat. Deze periode heeft laten zien dat Friesland de PvdA niet meer nodig heeft aan het roer in de provincie.

Nu is er de kans om voor de eerste keer een coalitie te vormen in Friesland waar het socialisme geen onderdeel van is. De mogelijke coalitie CDA (8), Fvd (6), VVD (4) en FNP (4) komt uit op 22 zetels. Dat is genoeg voor een meerderheid.

De JOVD Friesland wil bovenstaande politieke partijen dan ook oproepen om nader tot elkaar te komen en de mogelijkheid om samen onze fantastische provincie te besturen serieus te onderzoeken.

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —