Rijk van Nijmegen c.a.

Inkomensafhankelijke buspas

JOVD bekritiseert prijsdiscriminatie gemeente Nijmegen

Vanaf 1 januari 2020 gaat de gemeente Nijmegen werken met een nieuwe busvoordeelpas waarmee ze de seniorenkaart vervangen. De kosten van deze nieuwe kaart zijn inkomensafhankelijk, dit is volgens JOVD Rijk van Nijmegen c.a. een zeer onverstandige keuze van de gemeente. Voorzitter Reinmar van Goethem zegt hierover: “Een inkomensafhankelijke busvoordeelpas is een slecht en oneerlijk idee.”

Nederland kent een getrapt belastingstelsel waar hogere inkomens al aanzienlijk meer belast worden dan lagere inkomens. Hier is de JOVD overigens ook geen voorstander van. Daarnaast gaat er door middel van de huur- en zorg subsidie en andere sociale zekerheden al een verhoudingsgewijs groot deel van het belastinggeld naar de lagere inkomens. Hiermee worden de Nederlandse belastingbetalers opgedeeld in netto-ontvangers en netto-betalers.

Door dit nieuwe plan van de gemeente wordt deze verhouding verder schreef getrokken. Vanaf 1 januari moeten mensen met hogere inkomens meer betalen voor hetzelfde busritje. Gezien de al scheve verhouding van het Nederlandse belastingstelsel is dit volgens JOVD Rijk van Nijmegen c.a. een onverantwoorde besteding van belastinggeld. “Het openbaar vervoer is niet geschikt voor verdere nivellering.” aldus de voorzitter.

De JOVD ziet liever een kortingskaart waar elke Nijmegenaar hetzelfde voor betaalt. De intentie van de gemeente is het bevorderen van de mobiliteit en het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Wij staan natuurlijk achter dit doel, zeker omdat het openbaar vervoer wordt gestimuleerd zonder dat dit ten koste gaat van het gebruik van de auto. Maar wij ondersteunen de verdere nivellering die voortkomt uit de verschillende prijzen absoluut niet. De voorzitter zegt: “Het bevorderen van mobiliteit is altijd goed, maar een maatregel zou de mobiliteit van iedereen moeten bevorderen.” Mocht het zo zijn dat er onder de lagere inkomens problemen zijn met het betalen van deze nieuwe kortingskaart, dan kan er altijd gekeken worden naar een betaling in termijnen. Voorzitter van Goethem: “Een betaalbaar openbaar vervoer moet voor iedereen gelden, niet alleen een select groepje.”

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —