Rijnmond

JOVD Rijnmond: ‘Houd Poortugaalse gedetineerden achter slot en grendel!’

JOVD Rijnmond: ‘Houd Poortugaalse gedetineerden achter slot en grendel!’

De JOVD Rijnmond is ervan geschrokken dat 1 maart jl. twee gedetineerden uit tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal zijn ontsnapt en gevlucht tot in Gelderland. Ontsnappingen en incidenten komen bij deze kliniek vaker voor en vormen een aanzienlijk gevaar voor de omgeving. Daarom pleit de JOVD Rijnmond voor strengere veiligheidsmaatregelen rond De Kijvelanden.

Dit incident staat niet op zichzelf. Zo is er al eens een medewerker doodgestoken met een schaar (2017) en zijn medewerkers betrokken geweest bij drugshandel (2018). Ook wordt er geregeld brand gesticht en hebben ontsnappingen in het verleden tot moorden en overvallen geleid. Aangezien de kliniek nabij enkele dorpskernen ligt, vindt de JOVD Rijnmond het onverantwoord dat zulk soort incidenten al meermaals konden gebeuren. Willemijn Krans, voorzitter van de afdeling, concludeert daarom: “Dit is niet de eerste keer dat buurtbewoners onrust ervaren door de tbs-kliniek. Het is dan ook van de zotte dat sommige patiënten zelfstandig door het dorp naar de metro mogen lopen.”

Verder reageerde de burgemeester van Albrandswaard, Jolanda de Witte (D66), dezelfde dag nog op het nieuws door aan te geven ‘diep geschokt’ te zijn en ‘tot op de bodem uitgezocht wil hebben hoe dit heeft kunnen gebeuren’. De JOVD Rijnmond ziet hier graag daden aan toegevoegd worden. Zo kan men extra hekken plaatsen rondom de kliniek, meer toezicht in omliggende bossen en polders realiseren en strengere regels omtrent verlof van tbs’ers in werking stellen. Ook moeten medewerkers beter gescreend worden en potentieel gevaarlijke voorwerpen goed beveiligd worden. Krans: “Op deze manier worden medewerkers en inwoners van Poortugaal beter beschermd. De veiligheid is in het geding, dus tijd voor actie!”

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —