Rijnmond

JOVD Rijnmond: 'Bekladden Rotterdamse historische monumenten onacceptabel'

JOVD Rijnmond: 'Bekladden Rotterdamse historische monumenten onacceptabel'

De JOVD Rijnmond, de Rotterdamse politieke jongerenorganisatie voor vrijheid & democratie, is geschrokken van het vandalisme aan de standbeelden van Piet Hein & Pim Fortuyn en de gevel van het Kunstcentrum Witte de With. Deze anarchistische uitingen zijn onder de noemer van antiracisme afkomstig van de linksradicale groepering ‘Helden van Nooit’. Onder iedere omstandigheid vindt de JOVD Rijnmond dit soort acties onacceptabel, en verzoekt dan ook om alles op alles te zetten om de daders op te sporen en de schade op hen te verhalen. De Gemeente Rotterdam moet laten blijken trots te zijn op haar verleden.

De Gemeente Rotterdam kent een rijk verleden, dat zij op verschillende wijze laat doorschemeren in de huidige tijd. Historische sleutelfiguren eren wij primair met een straatnaamvernoeming of plaatsing van een standbeeld of monument. Die handelingswijze staat nu, onterecht, onder enorme druk vanuit linkse (politieke) organisaties en groeperingen. De Gemeente zou doen aan ‘verheerlijking van ons gewelddadige verleden’. Onterecht, vindt de JOVD Rijnmond, aangezien deze groepering zeer selectief met dit verleden omgaat. Willemijn Krans, voorzitter van de JOVD Rijnmond: “Neem Piet Hein als voorbeeld. Hein heeft zich expliciet uitgesproken tegen slavernij en handelde ook naar dat gedachtegoed. Daar hoor je demonstranten alleen nooit over. Dat past namelijk niet in hun narratief.”

In bredere context komen deze acties voort uit een wit (lees: blank) schuldgevoel over haar eigen verleden. De JOVD Rijnmond erkent dat de Nederlandse geschiedenis ook gekenmerkt wordt door immorele gebeurtenissen, maar vindt het ‘witwassen’ van deze geschiedenis niet de beoogde oplossing. Trek daarentegen lessen uit het verleden, opdat vergelijkbare praktijken nooit meer herhaald worden. Voorzitter Krans: “Ons morele kompas wordt gevoed door zowel de goede als slechte gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Dat vormt ons tot de huidige maatschappij. Het selectief verwijderen van deze geschiedenis werkt averechts op de ontwikkeling van dit kompas.”

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —