Twente

Hups, weg met die processierups!

Hups, weg met die processierups!

De Twentse afdeling van de JOVD roept de lokale gemeenten op om een voorbeeld te nemen aan de gemeente Almelo in de bestrijding van de eikenprocessierups.
In de afgelopen weken is de overlast van de eikenprocessierups enorm gestegen, tot op het punt dat in gemeente Oldenzaal in slechts een week meer meldingen zijn binnen gekomen over de rups dan in het gehele afgelopen jaar. Ook in de gemeente Enschede zijn er vooral rondom de wijken Twekkelerveld, Rigtersbleek en de campus enorm veel rupsen actief (zie: foto).
Deze rups is van origine afkomstig uit Zuid-Europa en veroorzaakt veel fysieke kwalen bij zowel mens als dier. De haartjes, maar liefst 700.000 per rups, veroorzaken allergische reacties die leiden tot huiduitslag, jeuk en brandende ogen. Bij dieren is het voornamelijk gevaarlijk voor katten en honden, aangezien een overschot aan rupsenharen kunnen leiden tot traanogen, gezwollen lippen en zelfs het afsterven van de tong.
Bovendien is de eikenprocessierups een zeer intrusief insect die vele gezinnen in het land tot wanhoop heeft doen drijven en in het ergste geval zelfs een gezin uit hun huis heeft weggejaagd (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4740766/gezin-ontvlucht-huis-vanwege-processierups-we-worden). Het vrije bewegen in de natuur van de individuele mens en hond staat op het spel wanneer de eikenprocessierupsrups vrij spel krijgt en zichzelf alleen nog maar meer kan voortplanten door het zwakke optreden van de gemeentes.
Omwille van deze risico’s, is het uitermate onverstandig om deze plaag niet hardhandig te bestrijden in de regio. Daarom roept de JOVD Twente de andere Twentse gemeenten op om het voorbeeld van de gemeente Almelo te volgen. In Almelo gebruikt men namelijk het biologische middel Xentari om de rups preventief te bestrijden. Dit middel is enkele jaren geleden al ingezet in de provincie Limburg en heeft hier met succes 98 tot 100 procent van de rupsen verdelgd. Tevens heeft dit middel ook de functie om de komst van de dennenprocessierups, die nóg meer haren bezit dan zijn eikenbroeder, te weren. Ten slotte wordt het gebruiken van Xentari aanbevolen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waardoor de kwaliteit en betrouwbaarheid van het middel wordt aangetoond.

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —