Utrecht e.o.

Schaduwlijsten Utrechtse basisscholen onacceptabel

Wij zijn deze schimmige selectieprocedures beu!

Schaduwlijsten Utrechtse basisscholen onacceptabel

Utrecht, 30 juni 2020

Afgelopen week kregen we in Utrecht te horen dat de basisscholen in onze stad al jaren een oneerlijk aanmeldingsbeleid hanteren. Het klinkt natuurlijk logisch dat ieder kind dezelfde kans heeft op toelating bij de school van keuze. Dit klonk echter niet zo logisch voor de Utrechtse schoolbesturen. Al jaren konden hoogopgeleide ouders van kansrijke kinderen via schaduwlijsten plekjes voor hun kroost reserveren, voordat de rest van de Utrechtse kinderen de kans had om zich aan te melden. Als liberalen geloven wij dat ieder kind dezelfde kansen verdient.

In Nederland organiseert de overheid daarom gratis onderwijs, goedkope universiteiten en extra hulp voor kansarme kinderen. Als diezelfde overheid dan moedwillig segregatie veroorzaakt op basisscholen is er iets goed mis. Daarom nemen wij ferm stelling in tegen de oneerlijke praktijken van de Utrechtse schoolbesturen. Wij als JOVD Utrecht e.o. roepen op tot het handhaven van de wet en eerlijke kansen voor ieder Utrechts kind.

Ondanks dat de Utrechtse wethouder van onderwijs ook haar afkeuring uitspreekt wordt er geen directe actie ondernomen. De wethouder gaat pas in oktober nadenken over een plan van aanpak, voor de rest wijst ze naar de onderwijsinspectie als verantwoordelijke voor het handhaven van de wet. De onderwijsinspectie zegt echter dat zij pas gaan handhaven nadat het plan van aanpak van de wethouder toch niet werkt. Kortom, het kan zomaar nog een jaar duren voordat ieder Utrechts kind dezelfde kansen heeft op de school van voorkeur. Dit is veel te lang. Daarom willen we dat de wethouder per direct de wet gaat handhaven en zorgen dat kinderen van laagopgeleide ouders dezelfde kans op toelating tot een goede basisschool heeft als een kind met hoogopgeleide ouders.

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —