Zwolle e.o.

Antirooklobby gaat debat uit de weg

De noordelijke JOVD-afdelingen, te weten Friesland, Groningen en Zwolle e.o., zijn teleurgesteld in de antirooklobby, met in het bijzonder het Longfonds als de website TabakNee.nl. In het weekend van 22 februari jl. vond het JOVD-congres van de Noordelijke afdelingen plaats, welke ditmaal in het teken stond van de toekomst van de zorg. Tot grote verbazing van deze afdelingen, liet de antirooklobby op Twitter negatieve geluiden horen rondom dit congres.
Als organisatie hebben we verschillende partijen voor een panelgesprek over de tabaksindustrie benaderd, waaronder de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (GvRV). Dit echter zonder resultaat. “Aangezien wij als gezondheidsfondsen geen contact hebben met de tabaksindustrie, is het voor ons dan wel essentieel dat de tabaksindustrie niet aanwezig is of op een andere manier een rol vervult,” aldus de Hartstichting, lid van de GvRV. Daarnaast gaf TabakNee.nl aan dat ook zij niet wensten te debatteren met de tabaksindustrie. “Wanneer je er als organisatie ervoor kiest om eigen standpunten niet te verdedigen, dan is dat erg spijtig,” aldus de afdelingsvoorzitters Diana Al-Sarayfi, Dylan Gerding en Maurice Schurink in een gezamenlijk statement.
In de nasleep van dit congres deelde Wanda de Kanter – tevens uitgenodigd voor het voornoemde congres – namens TabakNee.nl het volgende op Twitter: “Sinds wanneer gaat de tabaksindustrie over de toekomst van de zorg, samen met onze fine Fleur van de toekomst, de JOVD?”. Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, voegde hieraan toe dat “de tabaksindustrie de oorzaak is van een groot deel van het leed én de kosten in de zorg. Hoezo ‘in gesprek over de toekomst van de zorg?’ Er is maar één uitkomst! Bizarre ‘witwaspraktijken’ van de JOVD.”
De noordelijke JOVD-afdelingsvoorzitters: “Wij betreuren dit gedrag op sociale media, zeker nadat wij hen een handreiking tot een debat hebben gedaan.” Echter, als liberale jongeren zijn we ondanks de woorden van mevrouw de Kanter en de heer Rutgers nog steeds geïnteresseerd in hun meningen, en nodigen hen dan ook graag uit om binnenkort langs te komen voor het delen van hun kant van dit verhaal.

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —