Trainingen
Academy

Trainingen

Maak kennis met onze trainingen.

Introductie

Binnen de JOVD Academy worden veel training georganiseerd. Dit wordt voornamelijk door lokale JOVD-afdelingen gedaan, of door onze ‘Regionale leerscholen’. Regionale leerscholen zijn erop gericht om in een bepaalde regio een trainingstraject op te zetten. Meestal is dit een samenwerking tussen verschillende lokale afdelingen die samen trainingen organiseren.

De trainingen van de JOVD zijn gestructureerd in 4 leerlijnen. Hieronder vind je een overzicht van deze leerlijnen en trainingen.

Presentatievaardigheden

Speechen

Het woord 'speech' roept bij velen al snel beelden op van bekende personen als Barack Obama of Martin Luther King; vlammende politieke betogen, vaak gehouden voor een enorm publiek. De kunst van het speechen is echter veel breder toepasbaar. Denk aan een toost bij een feestelijke aangelegenheid of een presentatie voor je werk of je studie. Zelfs bij een sollicitatiegesprek is het van belang op een goede manier een boodschap te kunnen overbrengen. De training speechen helpt deelnemers hun spreekvaardigheid naar een hoger niveau te tillen.

Dit is de basistraining op het gebied van presentatievaardigheden. Het wordt aangeraden om deze training te volgen voordat je andere trainingen volgt uit deze leerlijn.

Spreken voor gevorderden

De training spreken voor gevorderden is een vervolg op de training speech. Hier leer je om je verhaal te perfectioneren en mensen echt mee te nemen in je verhaal. In deze training zoek je de verdieping op en zul je volgens het boek van Bas Mouton leren hoe jouw boodschap altijd blijft hangen. Zorg dat je voor het bijwonen van deze training eerst de training speechen hebt gevolgd.

Let op: het volgen van deze training is noodzakelijk om te kunnen solliciteren voor het Training voor Trainersweekend.

Debatteren

De kunst van het debatteren is een niet te onderschatten vaardigheid binnen de politieke leerschool. Er zijn immers zowel op afdelingsniveau als op landelijk niveau de nodige gelegenheden waarbij JOVD'ers de verbale strijd aangaan, bijvoorbeeld met andere politieke jongerenorganisaties. De training debatteren helpt deelnemers zich het debat meester te maken.

Mediastrategieën

Volgt binnenkort.

Politiek in de praktijk

Kabinetsformatiespel

De Tweede Kamerverkiezingen zijn geweest en de kiezer heeft gesproken. Zoals altijd zijn er winnaars en verliezers, maar er moet geregeerd worden. In het kabinetsformatiespel kruipen de deelnemers in de huid van landelijke politieke partijen en gaan ze aan de slag met het formeren van een kabinet. Op deze manier wordt duidelijk hoe de landelijke politiek in elkaar steekt en doen deelnemers ervaring op met de kunst van het onderhandelen.

Wat politiek in de praktijk betreft is dit de basistraining. Dit is een laagdrempelige manier om kennis te maken met de leerlijn bestuurskunde.

Gemeentepolitiek

De gemeente is de bestuurslaag die dichtbij de burger staat. Iedereen komt wel eens in aanraking met de geemente, al is het maar bij het aanvragen van een paspoort of rijbewijs. Ook bepaalt de gemeente bijvoorbeeld de hoogte van lokale belastingen en hoe de zorg geregeld wordt. Toch is de werking van gemeentepolitiek voor veel mensen nog een raadsel. Na deze interactieve training heeft de gemeente geen geheimen meer voor jou.

Europese besluitvorming

Europa is meer dan een continent; het is meer dan ooit een woord waarmee vaak verwezen wordt naar de Europese Unie of de Europese idealen. De Europese politiek speelt op dit moment een belangrijke rol in grote vraagstukken als veiligheid, migratie en milieubeleid. Wat zijn die 'Brusselse instituties' toch? Hoe werken de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers samen? Antwoorden op deze vragen en meer komen aan bod tijdens de training Europese besluitvorming.

Nederlands staatsbestel Lobbystrategieën

De stoffige handleiding van de eeuwenoude training Nederlands staatsbestel ging door de papierversnipperaar, de training lobbystrategieën is coming soon!

Politieke filosofie

Liberalisme I

De JOVD is een liberale politieke jongerenorganisatie. Maar wat houdt dat nu precies in, dat liberalisme? In deze training wordt dieper ingegaan op de liberale stroming: wat zijn nu precies de kernwaarden, wat betekent het om liberaal te zijn?

Dit is de basistraining op het gebied van politieke filosofie. Het wordt aangeraden om deze training te volgen voordat je andere trainingen volgt uit deze leerlijn.

Liberalisme II

Over liberalisme raak je nooit echt uitgepraat en daarom is er nog een training, namelijk de training liberalisme II. In deze training wordt nog verder de diepte opgezocht, waarbij concepten uit liberalisme I verder worden uitgewerkt en de liberale filosofie verder aan bod komt. Van deelnemers wordt verwacht dat er voorkennis is over de basis van het liberalisme, dus dat je bijvoorbeeld de training liberalisme I hebt gevolgd.

Politieke economie

Politiek en economie: twee zaken die veel met elkaar te maken hebben. De campagne van Bill Clinton werd bekend door de officieuze slogan "it's the economy, stupid!" en de gevolgen van economische malaise op de politiek is ook de afgelopen jaren al te duidelijk gebleken. Maar welke invloed heeft de politiek op de economie en de economie op de politiek? De training politieke economie kijkt naar deze verhoudingen tussen politiek en economie.

Politieke stromingen

Nederland kent een divers politiek landschap met een al even diverse geschiedenis. Waar zitten tussen stromingen de grootste verschillen en waar juist niet? In de training politieke stromingen komt dit allemaal aan bod.

Politieke vaardigheden

Politiek schrijven

Moties, amendementen en opiniestukken. Deze training levert een goede basis voor de JOVD'ers die zich graag bezighouden met politieke meningsvorming. Een aanrader voor beginnende leden met ambitie.

Dit is de basistraining binnen de leerlijn politieke vaardigheden. Het wordt aangeraden om deze training te volgen voordat je andere trainingen volgt uit deze leerlijn.

Onderhandelingstactieken

Een van de belangrijkste vaardigheden in de politiek is het onderhandelen. Tijdens deze interactieve training zul jij leren hoe je perfect voorbereid een onderhandeling in gaat en ga je onderhandelen in de praktijk.

Liberaal activisme

Laat het activisme niet links liggen. Denk aan met een pantservoertuig over het Binnenhof rijden, een hand in hand mars in Amsterdam, of zebrapaden verven in Flevoland. Activisme kan ook prima bij een rechtse partij. Wil jij leren hoe je een liberale boodschap op een activistische manier kunt uitdragen, dan moet je deze training gevolgd hebben.

Campagne voeren

Hoe voer je een campagne en hoe doe je dat vooral niet? De training bevat een onderdeel voor de individuele campagne, maar geeft je ook de tools voor bijvoorbeeld het promoten van de JOVD of een andere organisatie. Tijdens deze training wordt de JOVD'er op basis van theorie en praktijk klaargestoomd voor het voeren van een succesvolle campagne.

Trainer worden?

Wil jij zelf trainer worden? Je kan jaarlijks solliciteren voor het Training voor Trainersweekend. Tijdens dit weekend wordt een kleine groep kandidaat-trainers opgeleid tot een echte JOVD-trainer. Wil jij meer weten over het Training voor Trainingsweekend?

Stuur dan een mailtje naar jochem.stoeten@jovd.nl. Een certificaat van een regionale leerschool is een pré voor het Training voor Trainersweekend. In ieder geval vragen we van kandidaat-trainers om de training Spreken voor Gevorderden gevolgd te hebben.