Nieuws

LYMEC-congres in Vilnius

De European Liberal Youth komt samen om de politiek van het geboortecontinent der liberalen te bespreken.

LYMEC-congres in Vilnius

Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, was het decor voor het herfstcongres van de Europese koepelorganisatie voor liberale jongerenorganisaties LYMEC. De European Liberal Youth komt samen om de politiek van het geboortecontinent der liberalen te bespreken. Al snel merk je dat niet alleen binnen de JOVD verschillende gedachten bestaan over wat liberaal nu eigenlijk moet betekenen. Deelnemers van Ierland tot Oekraïne voeren bij de discussie over politieke resoluties het hoogste woord om daarna bij de lunch weer gezellig te converseren over politiek in de thuisstaten of over al het moois dat Vilnius heeft te bieden.

Want wie even de tijd neemt om de congreslocatie achter zich te laten en aan een wandeling door de binnenstad begint ontdekt al gauw dat de stad een mengkroes van Litouwse, Duitse en Russische invloeden is die een sfeervol geheel oplevert. Een treffender metafoor voor een LYMEC congres is nauwelijks te bedenken. De straten voeren langs het stadhuis van Vilnius waar Napoleon met de restanten van zijn Grande Armée langstrok na de mislukte veldtocht naar Rusland. In haar geschiedenis heeft de stad meer dan eens de verschrikkingen van oorlog meegemaakt. Dat jonge mensen uit het gehele werelddeel elkaar nu treffen aan de bar of in de vergaderzaal in plaats van op het slagveld moet een van de mooiste verworvenheden zijn die de afgelopen decennia bereikt is.

Terug in de congreslocatie is met het oog op de Europese Parlementsverkiezingen in 2019 de discussie weer in alle hevigheid losgebarsten over een manifest dat de belangen van jongvolwassenen in de Europese Unie nog een extra onder de aandacht van de liberale Europarlementariërs moet brengen. Of dit ook zal lukken is nog zeer de vraag maar gezien de soms wel zeer federalistische onderdelen valt het te bezien hoe erg menig JOVD’er dat zou vinden. Maar misschien is juist hierom de aanwezigheid van onze liberale vereniging meer dan ooit geboden.

Anouk van Brug en Hessel Knippels vormden de JOVD-delegatie aan het LYMEC herfstcongres 2018.

Reacties
(0)

Alleen leden kunnen reacties lezen en plaatsen. —